header website BM

free accordion joomla menu
MEDIA
  Galeri  
  Video  
  Penerbitan  
  Arkib Berita  
     

 

 

 
PENGUMUMAN
 

baru
Pelawaan Tawaran Tender PPNST (BAJA) 01/2019
Tarikh Taklimat Tender : 22 Mac 2019
Masa : 10.00 pagi
Maklumat Lanjut

 

baru
Kursus Penyelenggaraan Jentera Kecil Pertanian
Tarikh : 30 April 2019
Tempat : PKP,Pedas
Jika berminat sila mohon secara dalam talian di Bahagian Jadual Latihan.

Program Lawatan Kerja YB Tuan Sim Tze Tzin
Projek Tanaman Kelapa Pandan
Kursus Pengurusan Tanaman Cili Fertigasi
Hari Bersama Pelanggan Tampin

Program Lawatan Kerja YB Tuan Sim Tze Tzin

 

tm15  tm6  tm13 


REMBAU, 15 MAC 2019, - Yang Berhormat Tuan Sim Tze Tzin Timbalan Menteri Pertanian dan IAT telah melakukan lawatan kerja ke projek Cili Fertigasi dan Program Hari Bertemu Pelanggan (HBP) MOA Inc Peringkat Daerah Seremban anjuran Jawatankuasa MOA Inc. Negeri Sembilan yang diadakan di Dewan Orang Ramai Rantau, Seremban. Yang menariknya kali ini, YB Timbalan Menteri turut meluangkan masa untuk bersesi dialog bersama usahawantani Negeri Sembilan telah dilaksanakan bersekali di dalam program HBP ini.

Di dalam sesi sembang santai tersebut beberapa orang usahawantani telah mengutarakan isu/permasalahan dan cadangan berkaitan sektor pertanian. Semua isu dan cadangan telah direspon dengan positif serta terdapat beberapa daripadanya akan dibawa ke pihak atasan untuk perhatian dan tindakan Kerajaan.

Pihak Jabatan turut merakamkan ucapan ribuan terima kasih kepada YBhg Dato' Jamal Harizan bin Yang Razali, Ketua Pengarah Pertanian diatas kesudian melapangkan masa menghadiri program ini dan memberi sokongan walaupun didalam kesibukan jadual kerja yang padat.

Projek Tanaman Kelapa Pandan

mb11 mb22 mb23

 

SEREMBAN, 01 MAC 2019 - Lawatan Kerja YAB Menteri Besar ke Projek Tanaman Kelapa Pandan di Kg. Ribu, Rantau, Seremban seluas 3 hektar. Projek tersebut merupakan salah satu projek Pembangunan Tanah Terbiar bagi meningkatkan pengeluaran tanaman di Negeri Sembilan.

Dalam ucapan YAB Menteri Besar berharap industri kelapa ini dapat ditingkatkan dan berharap pihak Jabatan Pertanian dapat mengatur program untuk meningkatkan Industri Kelapa ini.

Menurut pengusaha tersebut iaitu En Suresh A/L Subramaniam kelapa pandan mempunyai harga yang tinggi kerana permintaan terhadap minuman segar ini mampu menjana pendapatannya. Oleh itu, beliau sanggup mengeluarkan perbelanjaan untuk pembersihan kawasan dan seterusnya telah memohon bantuan dari Jabatan Pertanian dari segi anak benih dan input pertanian.

Pada program yang sama ini,pihak Pejabat Pertanian Daerah Seremban juga turut mengaturkan kursus mengenai tanaman kelapa yang di sampaikan oleh Bahagian Pembangunan Industri Tanaman dan Bahagian Biosekuriti Tumbuhan kepada peserta yang berada di sekitar Seremban.

 

Kursus Pengurusan Tanaman Cili Fertigasi

cili4 cili1 cili7

 

KURSUS PENGURUSAN TANAMAN CILI FERTIGASI

REMBAU, 27 FEBRUARI 2019 - Jabatan Pertanian Negeri Sembilan telah melaksanakan Kursus Pengurusan Tanaman Cili Fertigasi pada 27 Februari 2019 di Kompleks Teknologi Pertanian Ulu Sepri (KTPUS).
Seramai 60 orang peserta telah mendapat manfaat mengenai pengurusan tanaman cili yang diusahakan secara sistem fertigasi. Kursus telah disampaikan oleh pegawai bertauliah daripada Bahagian Pembangunan Industri Tanaman Jabatan Pertanian Negeri Sembilan.

Hari Bersama Pelanggan Tampin

 

14  3  8 


TAMPIN , 20 FEBRUARI 2019
- Hari Bertemu Pelanggan MOA Inc peringkat Negeri telah diadakan di Pusat Pertanian Asahan, Gemencheh. Program tersebut merupakan salah satu inisiatif Kementerian Pertanian melalui jabatan dan agensi untuk sentiasa turun padang dan bertemu dengan pelanggan dan masyarakat

Program tersebut telah menghimpunkan beberapa jabatan dan agensi antaranya Jabatan Perkhidmatan Vaterinar, Jabatan Perikanan, FAMA, Lembaga Perindustrian Nanas Malaysia, RISDA, FELDA, Agrobank dan banyak lagi.

Antara pengisian program antaranya Pembentangan Fungsi dan Peranan jabatan dan agensi kepada seluruh Pengerusi MPPK daerah Tampin sendiri iaitu seramai 42 orang.

Tidak ketinggalan juga kursus turut diadakan seperti Kursus Penggunaan Racun Perosak yang sesuai mengikut tanaman dan juga Kursus pemprosesan pelbagai pes makanan.

 

E-Penyertaan/Suara Anda
  Polisi E-Penyertaan  
  Kalender Aktiviti  
  Maklumbalas/Pertanyaan  
  Pemohonan Mendapatkan Maklumat  
     

Kalender

Mac 2019
A I S R K J S
24 25 26 27 28 1 2
3 4 5 6 7 8 9
10 11 12 13 14 15 16
17 18 19 20 21 22 23
24 25 26 27 28 29 30
31 1 2 3 4 5 6
27 Feb 2019
08:00AM - 05:00PM
Kursus Fertigasi Cili
malaysia
jata2
jabatan pertanian
jpa
mscmalaysia
 
moa3